Muskelspændinger og spasquprell

Muskelspændinger og kramper; hvad kan man gøre?
Midlet mod muskelspændinger

Et af de mest kendte sportsmedicinske præparater, og som også anbefales i stor stil til patienter med muskelskeletale problemer, er det homøopatiske lægemiddel Spascupeel. I den vestlige verden går mange patienter til læge med symptomer som kramper, kramper i mave-tarmkanalen og muskelspændinger generelt. Man mener, at der udskrives over 600.000 kemiske antispasme receptpligtige medicinske produkter til behandling af disse tilstande pr. 5 millioner og ofte i kombination med smertestillende medicin på recept, i de europæiske lande. Selvom det er effektive midler, kan man efter min mening ikke altid anbefale dette, da der ofte er potentielle bivirkninger af disse medikamenter. Og fordi den hyppig anvendes i kombination med andre medikamenter, har ingen kontrol over disse bivirkninger. Et af stofferne der bruges er Scopolamin, som kan forårsage hjertearytmi, og kan påvirke centralnervesystemet negativt samtidig med de er vanedannende.

Muskelspændinger og kramper

Spascupreel kan derfor være et godt alternativ til muskelspændinger og kramper. Spascupreel er et såkaldt kombinationspræparat og et homøopatisk lægemiddel. Når man siger, at det er et homøopatisk produkt, vil det sige det ikke hører ind under lægemiddelloven, som et lægemiddel med dokumenteret virkning. Alligevel er Spascupreel i dag et af verdens mest udbredte homøopatiske produkter hvis man har muskelspændinger. At det er homøopatisk produkt betyder at Spascupreel er et naturlægemiddel, lavet af 100 % naturlige ekstrakter fra planter, og mange gange kopieret eller indeholdende kroppens egne stoffer eller mangel på samme. Netop derfor ses bivirkninger forholdsvis sjældent, såfremt korrekt dosis overholdes.

Hvornår bruges midlet (indikation):

Spascupreel er et homøopatisk tonus-nedsættende middel, hvilket vil sige det kan anvendes mod næsten alle former for muskelspændinger (hypertonus), hvad enten det er glat eller tværstribet muskulatur. Typiske anvendelsesområder: spasmer i organer med glat muskulatur (mave, tarme, galdeblære, livmoder, urinrør), spasmer og forhøjet tonus af skeletmuskulaturen (myositis, myoser, fibromyalgi). Stoffet er også særlig god til spædbørnskolik.

Kontaindikationer:

Der kan ses allergi over for planteekstrakter, og mere end 98 % har tolerance over for de midler der er i Spascupreel, hvilket vurderes som meget godt.

Doping:

Midlet er ikke på dopinglisten, og anvendes derfor hyppigt af sportsfolk. Og netop da overtræning eller overbelastning normalvis giver muskelspændinger, er Spascupreel efterhånden blevet en fast procedure at tage i forbindelse, især ved konkurrencer

Dosering:

Tabletter: 1 tablet 3 gange om dagen. Baseret på klinisk erfaring har f.eks. Klinik Lasota i Fredericia, samt Struer Zoneterapi, bedste resultat med en slags kur, som følges helt selvom hypertonus ikke længere ses eller mærkes, og symptomerne ellers ikke længere registreres.

Kuren lyder på 2 tabletter 3 gange om dagen i 9 dage. Vær opmærksom på at tabletterne ikke har den helt ønskede effekt på rygere, og derfor anbefaleres kuren ikke til rygere. Dog har en del terapeuter haft god effekt med kuren, såfremt patienten ikke ryger en time før og efter tabletindtagelsen, og at vedkommende lige gurgler munden ren i lidt vand. I akutte tilfælde kan man tage en tablet hvert kvarter gennem en periode over 2 timer.

Spascuprel indeholder:

Citrullus colocynthis (bitter-apple): pludselige stikkende smerter, uafhængig af bevægelser og hvile, kolik (tvinger patienten til at vride sig, for derved opnå forbedring, kan også opnås ved varme eller tryk), sovende fornemmelser efter smerter, iskias symptomer, udstråling.
Ammonium bromatum (ammonium bromide): irriterende krampagtig hoste, bronkial astma. Atropinum sulfuricum (atropine sulphate): nervesmerter, migræne, kighoste, galdestenssmerter, nyrestensmeter, spasmer af glatmuskulaturen.
Veretrum album (white hellebore): Bleghed, dårlig vasodilatation, kold hud, koldsved og overflade spasmer.

Magnesium phosphoricum (magnesium phosphate): Kramper smerter, nervesmerter, smerter ved tandgennembrud, blødningsforstyrrelser.
Gelsemium sempervirens (wild jasmine): svimmelhed, følelsesløshed, følelsesforstyrrelser, hovedpine (føles som et stramt bånd rundt om kraniet), smerter i øjeæblet, stikkende smerter i hjertet, migræne, ansigtssmerter, blødningsforstyrrelser.

Passiflora incarnata ( passion flower): Nervøsitet, søvnløshed, rastløshed.
Agaricu (Amanita muscaria): Expirationsproblemer, rastløshed i det motoriske system, tics, følsomhed over for kulde og kold luft.
Chamoomilla recutita (chamomille): døsighed (børn vil bæres konstant), nervesmerter, tør og kildende hoste, tandgennembrud, kolik, restløshed, expirationsproblemer (man kan ikke ånde ud, uden at hoste), søvnløshed.
Cuprum sulfuricum (copper sulphate): kramper i den glatte og tværstribede muskulatur. Aconitum napellus (monkshood):Angina pectoris nervesmerter, inflammatorisk reumatisme.

Studier:

Baseret på individuelle homøopatiske undersøgelser med Spascupreel har vist at der er terapeutiske muligheder med gode resultater ved behandling af mere eller mindre alle abdominale smerter; kolik, tolvfingertarms irritation, brystkramper, colitis, bronchial astma, spasmer i bronkier, kighoste, blødningsforstyrrelser, krampeanfald, spædbørnskramper, hypertonus af skellet musklerne, fibromyalgi, muskelirritation, myoser, muskelsmerter og muskelspasmer. Behandler man de abdominale sygdomme bør man samtidig anvende andre produkter afhængig af sygdommens art; f.eks. Chelidonium-Homaccord (kolik), Injeel-Chol, Tonico-Injeel, Engystol N, Galium-Injeel osv.
I den sportsmedicinske og manuel terapeutiske verden er midlet meget brugt til at afhjælpe hypertonus. I idrætsmedicin vil man normalvis se bedre træningspas og hurtigere regenerering af musklerne efter konkurrencer. I klinikken kan det anvendes ved alle der har spændinger af den ene eller anden årsag.