Zink

Zink

Et vigtigt næringsstof

Zink er en essentiel mikronæringsstof, der spiller en afgørende rolle i kroppens funktioner og vedligeholdelse af sundheden. Denne mineralforbindelse er nødvendig for adskillige biokemiske processer og har en række bemærkelsesværdige virkninger på vores krop. I denne blog vil vi udforske zinks funktioner, dets virkninger og hvornår det kan være gavnligt at tage tilskud af zink.

Zinks Funktioner i Kroppen

Zink fungerer som en co-faktor for mere end 300 enzymer i kroppen. Disse enzymer er involveret i metaboliske processer, der spænder fra fordøjelse og energiproduktion til DNA-syntese og proteinsyntese. Specielt 4 metabolistiske processer er vigtige:

 1. Mange enzymer kræver en aktiv co-faktor for at kunne fungere ordentligt. Zink binder sig til disse enzymer og hjælper med at ændre deres form for at aktivere dem. Dette gør det muligt for enzymet at binde til dets substrat (reaktant) og katalysere den kemiske reaktion.
 • Under en enzymatisk reaktion danner enzymet en midlertidig kompleks med dets substrat. Zink fungerer som en strukturel stabilisator, der hjælper med at fastgøre substratet til enzymet i den korrekte position. Dette øger effektiviteten af reaktionen og fremmer produktionsprocessen.
 • Zink kan også interagere direkte med substratet eller reaktanterne i enzymatiske reaktioner. Det kan stabilisere overgangstilstande under reaktionen og fremme brud og dannelse af kemiske bindinger, hvilket øger hastigheden af reaktionen.
 • Zink kan fungere som en regulator af enzymaktivitet ved at binde til enzymer og ændre deres form. Dette kan øge eller mindske enzymets evne til at binde til substrater og deltage i reaktioner, hvilket giver en finjustering af metaboliske processer.

Zink er også afgørende for immunsystemets funktion. Det hjælper med at regulere aktiviteten af immunceller og fremmer dannelsen af ​​antistoffer, der hjælper med at bekæmpe infektioner.

Zink spiller en vigtig rolle i vækst, udvikling og reproduktion. Det er nødvendigt for korrekt udvikling af organer, væv og knogler.

Zink er involveret i processen med sårheling ved at fremme celleproliferation og vævsgendannelse.

Zink har antioxidantegenskaber og hjælper med at beskytte celler mod skader forårsaget af frie radikaler.

 • Zink bidrager til en normal omsætning af kulhydrater
 • Zink bidrager til en normal kognitiv funktion
 • Zink bidrager til en normal frugtbarhed og reproduktion
 • Zink bidrager til at vedligeholde normale knogler
 • Zink bidrager til at vedligeholde et normalt hår
 • Zink bidrager til at vedligeholde en normal hud
 • Zink bidrager til at vedligeholde et normalt syn
 • Zink bidrager til at vedligeholde et normalt testosteronniveau i blodet
 • Zink bidrager til immunsystemets normale funktion

Zinkmangel

Zinkmangel kan have alvorlige konsekvenser for kroppens funktioner og sundhed.  Typisk bliver immunsystemet svækket og man får øget modtagelighed for infektioner. Hvis børn eller teenagere får zinkmangel bliver væksten hæmmet.

Andre typiske problemer ved zinkmangel er hudproblemer som akne og eksem, nedsat sårheling, men også dårlig smags-og lugtesans. Sidst kan zinkmangel medføre en nedsat reproduktiv funktion, og man har væsentlig øget risiko for kroniske sygdomme som diabetes og hjertesygdom.

Hvornår kan zinktilskud være gavnlig ?

Mens det er muligt at opnå tilstrækkelig zink gennem kosten, kan der være situationer, hvor zinktilskud kan være gavnlige, f.eks. hvis man udelukkende spiser plantebaserede fødevarer, da de ofte har lavere zinkindhold og en lavere biotilgængelighed. Veganere og vegetarer bør derfor overveje tilskud for at opfylde deres zinkbehov. Det samme gælder gravide kvinder, ammende mødre, børn i vækst, teenagere og personer, der gennemgår intens træning, kan have øgede zinkbehov og drage fordel af tilskud.

Når man bliver ældre vil man typisk opleve en nedsat zinkoptagelse, hvilket kan føre til en højere risiko for zinkmangel.

Sidst er der visse specifikke medicinske tilstande som Crohns sygdom og cøliaki der kan påvirke zinkabsorptionen, hvilket gør tilskud nødvendigt.

Selvom zink er vigtig for vores sundhed, er det vigtigt at huske på, at overdreven indtagelse af zink også kan have negative konsekvenser. For meget zink kan føre til toksicitet og forstyrrelser i kroppens mineralbalance. Det anbefales derfor altid at søge rådgivning fra en fagkyndig eller egen læge, før du begynder at indtage især zink. Her drejer det sig ikke om at tage meget, men den rigtige mængde.

Zink er altså et afgørende komponent for en sund krop. Dets rolle i enzymer, immunsystem, vækst og andre biokemiske processer gør det uundværligt. Mens det er vigtigt at stræbe efter at opnå tilstrækkelig zink gennem en varieret kost, kan zinktilskud være en mulighed for dem med specifikke behov eller risikofaktorer. 

Kildehenvisning:

National Institutes of Health – Office of Dietary Supplements: “Zinc Fact Sheet for Health Professionals.” Dette er en omfattende kilde som dekker ulike aspekter av sink, inkludert dets funksjoner i kroppen og potensielle helseeffekter. Kilde: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/

World Health Organization (WHO): “Zinc Supplementation in the Management of Diarrhea.” WHO diskuterer effekten av sinktilskudd i behandlingen av diaré, spesielt hos barn i utviklingsland. Kilde: https://www.who.int/elena/titles/zinc_diarrhea/en/

National Center for Biotechnology Information (NCBI) – PubMed: “Zinc and Immune Function: The Biological Basis of Altered Resistance to Infection.” Dette er en vitenskapelig artikkel som utforsker sammenhengen mellom sink og immunfunksjon. Kilde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6356453/

Frontiers in Nutrition: “The Essential Toxin: Impact of Zinc on Human Health.” Denne artikkelen tar for seg både positive og negative virkninger av sink på menneskers helse. Kilde: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2015.00025/full

Journal of Nutrition and Metabolism: “Zinc and Regulation of Inflammatory Cytokines: Implications for Cardiometabolic Disease.” Denne artikkelen utforsker rollen til sink i reguleringen av inflammatoriske cytokiner og dens potensielle innvirkning på hjerte- og metabolske sykdommer. Kilde: https://www.hindawi.com/journals/jnme/2021/6612325/

Annual Review of Nutrition: “Zinc in Human Health: Effect of Zinc on Immune Cells.” Dette er en omfattende gjennomgang av hvordan sink påvirker immunsystemet og helse. Kilde: https://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev.nutr.25.050304.092509