vagus

Symptomer med afsæt i vagus nerven

Vagusnerven spiller ind i forhold til ret mange funktioner i kroppen

Vagus-nerven er en kranie nerve, der også kaldes “vagabond nerven” da den har stor indflydelse på andre områder i kroppen, da den “vandre” meget rundt.  Vagus-nerven består af både motoriske og sensoriske nervefibre.

Omkring 80% af nervens funktion er at holde øje med fordøjelsen og ca 20% går til de motoriske fibre der kontrollerer mave- og tarmsystemet.

Vagusnerven spiller desuden en stor rolle i forhold til den del af vores autonome nervesystem der har med restitution og afslapning at gøre (parasympaticus-området), derfor har den indflydelse på mange aspekter i kroppen.

Vagus nerven er en kompleks størrelse der har indflydelse på rigtig mange af kroppens vigtige funktioner…

Symptomer med afsæt fra vagusnerven kan være:

 • nakkesmerter
 • stress-symptomer
 • hovedpine
 • migræne
 • synkeproblemer
 • migræne 
 • det kan også være problemer med mave- og tarm området, forstoppelse eller oppustethed
 
F.eks. ved hjælp at posturologi-test og andre undersøgelser kan vi nogle gang spore symptomer til vagus-nerven…

HOVEDPINE OG VAGUSNERVEN

Hvis du f.eks. døjer med migræne, spændingshovedpine, hovedpine bag øjnene, ondt i tindingerne, nakke og/eller spændingshovedpine eller noget i det “område” så kan vagus-nerven være en tilknyttet relation til dine symptomer, enten direkte eller indirekte.

Direkte relation kan være nakkes muskulatur der hæfter på kranie-kanten, og derved kan der opstå hovedpine, migræne eller andre spændinger i kraniet.

Indirekte kan være med problemer med maven og tarmsystemet så som irritabel tyktarm, oppustethed, forstoppelse mm.

Vagusnerven regulerer bla. også vores helingsprocessor.

NAKKESMERTER OG VAGUS NERVEN

Hvis vagus nerven bliver irriteret enten fra kraniet eller fra bækkenet, kan det resultere i at muskulaturen spænder op i nakken. 

Dette kan give nakkesmerter eller hovedpine.

Nakkesmerter, myoser samt hold og låsninger i nakken, kan derfor hænge sammen med en ubalance på vagus nerven.

Vagus nerven udspringer mere præcist fra de øverste nakkehvivler (C0-C2) 

Nerven er primært sensorisk og afferent, hvilket betyder den overvåger vores fordøjelsessystem, registrerer hvordan det har det og sender disse input til vores hjerne via nakken.

En irriteret eller spændt vagusnerve, kan faktisk også trække helt ned i bækkenet, og give symptomer her, så man har smerter i iskias, ondt i mave eller spændringer i brystryggen.

MAVEPROBLEMER OG VAGUS NERVEN

Vagus nerven er kroppens 10. kranienerve og er koblingen mellem hjerne og tarm. Vagusnerven regulerer bl.a fordøjelse og vores helingsprocessor. Herunder immunforsvar og andre indre processer.

Vagus nervens kan påvirkes, hvis der er ubalancer i tarmene, hvilket kan påvirke vores hjerne, mentale helbred og generelle trivsel. 

Signaler fra tarmsystemet sender impulser tilbage til hjernen, samme sted som humørcenteret sidder. 

Det er således påvist, at problemer med maven kan lede til angst og depression – fordi vagus nerven er budbringeren og det er der vi skal behandle for at rette op på hele sammenhængen.

Problemer med maven og tarmsystemet så som, irritabel tyktarm, oppustethed, kramper, forstoppelse infektioner mv. vil sende en stor mængde advarselssignaler via nerven og dette kan få nakken til at spænde op.

BEHANDLING AF VAGUS NERVEN – hvordan?

Ved behandling af vagus nerven er det først vigtigt at forstå at problemet ofte strammer fra en ubalance et andet sted i kroppen.

Ubalancer der kan forstyrre Vagus-nerven kan være:

 • Kraniespændinger
 • Kæbespændringer
 • Låst bækken
 • kostsammensætning
 • Langvarige stress-symptomer
 • Alkohol, rygning
 • Forkert træning

Hos StruerZoneterapi behandles ubalancer på vagusnerven med en kombinationsbehandling der tager afsæt i zoneterapi, og hvor der også anvendtes Manuel Kranieterapi samt øreakupunktur.

Alle tre dele bliver nøje tilpasset den enkeltes ubalance, således vi kan ramme ind i hvor kroppen sender fejl-signal til vagusnerven.

Her er det vigtigt at have fokus på KRAMS faktorerne – Kost, Rygning, Alkohol, Motion, Stress.
Det er essentielt for en velfungerende vagus nerve og er helt basalt for en behandling. Under vores første samtale med klienten vil vi spørge ind til disse faktorer og komme med råd og vejledning hvis din krop er i ubalance.