Hvidtjørn

Hvidtjørnen er faktisk en ganske almindelig hækplante – og dog er den meget mere end det.

Hvidtjørn er en hækplante, der findes i to forskellige arter:
Almindelig hvidtjørn og Engriflet hvidtjørn. Fejlagtigt tror mange, at hvidtjørn er en giftig plante, som man skal gå en stor bue udenom, fælde og fjerne fra naturens overflade…
– men det er en stor fejlantagelse.

Du kan spise den. Både blade og bær.
I udgangspunktet er hvidtjørns røde blomster og grønne blade nemlig spiselige – bare ikke de hvide blomsterknopper, men det hele. Udtagen grene. De smager ikke så godt. Giv dem til fugle eller dyr.

Du kan spise både hvidtjørnens blade og modne, røde blomsterbær – mens du kan lade dyrene kan få lov til at beholde de mange, tykke grene for dem selv. Du kan også snitte hvidtjørnens friske nye blade til grønt tilbehør eller drys til forskellige madvarer. Det kan give en frisk eftersmag.

Du kan også fx. koge de røde og grønne dele af hækplante i te, hælde snaps på dem eller bruge dem til kagepynt. Hvidtjørn kan bruges som kosttilskud og kan fx. være med til at understøtte hjertefunktionen, bidrage til en normal tilførsel af ilt i blodet og en normal blodcirkulation.

Du kan faktisk sagtens tørre hvidtjørnens blade og bruge dem i te eller som nævnt som tilbehør til salat eller anden mad. Hvidtjørnens røde blomsterbær kan også bruges i flere forskellige opskrifter. Man kan både spise de modne bærfrugter rå eller bruge dem i marmelader, snaps, saft eller vin.

En anden mulighed er, at sylte, kandisere eller fermentere flere dele fra hvidtjørnen. Her skal vil jeg foreslå, at man lige husker, at der er 2-3 små frøkerner inden i, hvilket kan besværliggøre brugen til mad og opskrifter.

Først og fremmest kan du kende hvidtjørnen på sine flotte, hvide blomster, som planten også har sit navn efter. Du kan dog kun se de hvide, karakteristiske blomster i og omkring april måned, hvorefter de erstattes af røde blomsterbær, der står i fuldt flor fra maj til juni.
Blomsterbærerne kan også kaldes for hvidtjørnens frugter, da indholdet er blødt og spiseligt i modnet tilstand. Blomsterne og blomsterbærerne beskyttes af spidse torne på hvidtjørnens grene, der titter frem overalt på den store hækplante. Nogle gange kan hvidtjørnen vokse sig så vild og stor, at den når en højde på over otte meter – og så bliver de øverste bær på planten meget eftertragtet blandt fuglen

Derfor er der mange gode grunde til at gøre hvidtjørnens blade og blomster til en mere fast del af haven, eller købe den som kosttilskud eller som tørret produkt til te.